Amerykanie doceniają polską wieprzowinę!

Custom Image

USA jest największym odbiorcą polskiej wieprzowiny - w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. Amerykanie kupili w Polsce mięso warte 275,2 mln złotych.Jest to ponad dwa razy więcej niż wartość osiągnięta przez drugi w zestawieniu kraj, czyli Włochy.

Turystyka regionalna

Custom Image

W Europie od dawna istnieje zjawisko zwane food tourism, czyli turystyka kulinarna. Także w naszym kraju coraz silniejszy staje się trend podróży kulinarnych. Polacy coraz częściej zaczynają zwiedzać swój kraj po to, by zasmakować regionalnych potraw. Doceniają fakt, że dania regionalne są proste, ale jednocześnie efektowne. Są nam bliskie i równocześnie egzotyczne. Były one ulepszane przez pokolenia polskich gospodyń, które często borykając się ze skromnym budżetem, chcąc jak najlepiej wykarmić swoich domowników, wykazywały się w kuchni ogromną kreatywnością. Z kilku prostych i tanich składników przygotowywały przepyszne, sycące i odżywcze potrawy. Często były to dania przygotowane na bazie mięsa wieprzowego, np. podlaski pokuczaj, czy śląskie jaskółcze gniazda.

Wieprzowina w diecie najmłodszych.

Custom Image

Dziesięciomiesięczne niemowlę może już dostać do jedzenia wieprzowinę, najlepiej jednak by był to schab, polędwicę, czy szynkę. Składniki znajdujące się w mięsie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania dziecka to:
- białko, które stanowi budulec wszystkich tkanek organizmu
- witamina B12 - niezbędna w procesach energetycznych
- żelazo - lepiej przyswajalne niż z produktów roślinnych
- cynk - niezbędny do rozwoju nowych tkanek

Kulinarne hity z wieprzowiny

Custom Image

W Polsce coraz bardziej popularna staje się pulled pork, czyli wieprzowina czesana, inaczej szarpana. w smaku jest delikatna, krucha i soczysta. Sekretem jej przyrządzenia jest długa, powolna obróbka termiczna w niskiej temperaturze.
Aby przygotować pyszną, soczystą wieprzowinę szarpaną, potrzebujesz:
- 2 kg łopatki z polskiej wieprzowiny
- 2 duże cebule
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Obrana i pokrojoną w talarki wieprzowinę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać ocet. Mięso pokroić w plastry. Mieszanką przypraw natrzeć mięso, ułożyć na cebuli. naczynie przykryć i wstawić na 9 godzin do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni. Upieczoną wieprzowinę położyć na desce, poszarpać widelcem. Szarpana wieprzowina świetnie smakuje w kanapce z pełnoziarnistego pieczywa z musztardą i ogórkiem kiszonym.